Fırça İle Kaplama
- Çelik
- 10 Ağu 2020
- 6 dakikada okunur
Power brush finishing, yüzeyleri pürüzsüzleştirmek veya pürüzlendirmek için otomatik makinelerde, yarı otomatik makinelerde ve taşınabilir havalı araçlarda tel, elastomer bağlı tel veya metal olmayan (kord, doğal elyaf veya sentetik) fırçalama tekerlekleri kullanan bir metal bitirme üretim yöntemidir. yüzey oksidasyonunu giderin ve ölçeğe kaynak yapın veya çapakları temizleyin.
Fırçaların Tanımı
Fırçalar aşağıdaki şekillerde çalışır: Bir fırçanın tel uçlarının, tek tek ayırma araçları olarak işlev gördüğü düşünülebilir, böylece fırça aslında çok uçlu bir kesme aracıdır. Dolgu malzemesi döndürüldüğünde işin yüzeyine temas eder ve soğuk işleme etkisi yaratan bir darbe hareketi verir. Üretilen bitirme türü, tekerlek malzemesine, tekerlek hızına ve tekerleğin nasıl uygulandığına bağlıdır.
Fırçalar aşağıdaki şekillerde farklılık gösterir 1) dolgu malzemesi (tel - karbon çeliği, paslanmaz çelik; sentetik; Tampico ve kordon); 2) dolgu malzemesinin (veya trimin) uzunluğu; ve 3) dolgu malzemesinin yoğunluğu.
Tekerlek seçimine ve kullanımına yardımcı olmak için, Osborn Manufacturing Company tarafından sağlanan bilgilerden oluşan eşlik eden tablo, fırçalama disklerinin özelliklerini ve başlıca kullanımlarını listeler.
Fırça Kullanımı
Fırçalar, fırçanın tüm yüzü işle temas edecek şekilde yerleştirilmelidir. Fırçanın oyulmasını önlemek için tam yüz teması gereklidir. İşle tam temas halinde olmayan fırça yüzü ile kurulan işlemler, fırça yüzünü giydirmek için bir miktar önlem gerektirir. Tam yüzle temas halinde kullanılan bir fırçanın uçları, kullanım sırasında matlaştığında ve daha sonra çalışma boşluğunu kaybettiğinde, yenileme ve yeniden bileme gereklidir. Bu, kullanım sırasında dönüş yönünü dönüşümlü olarak ters çevirerek basit ve verimli bir şekilde gerçekleştirilir.
Dişlilerin Diş Profilinde Çapak Alma ve Yarıçap Oluşturma
Dişlilerin diş profilinde çapak almak ve bir yarıçap oluşturmak için kullanılan fırça, kısa kesilmiş, yoğun, tel dolgulu bir radyal fırçadır. Fırça, Şekil 1A'da gösterildiği gibi kenar boyunca fırçalanacak şekilde ayarlanmalıdır. Şekil 1B'de gösterildiği gibi hat ile fırçalamadan kaçınılmalıdır çünkü Kriz yüzü tekdüze olmayan bir şekilde aşınır; ve esnek olan tel uçları yana doğru genişleme eğilimindedir, böylece fırçalama işleminin etkinliğini en aza indirir. Dişlileri fırçalarken, fırçalar aralıklıdır ve Şekil 2'de gösterildiği gibi dişlinin merkez çizgisinde diş profiline temas eder. Bu, tel fırçalama noktalarını maksimum kesme veriminde tutmak için fırçanın tersine çevrilmesini kolaylaştırır.
Freze deliklerini fırçalama düzeneği, fırçaların Şekil 3'te gösterildiği gibi merkezin dışında konumlandırılmaları bakımından fırçalama dişlilerinden farklıdır. Helisel dişliler fırçalandığında, bazen cömert bir sonuç elde etmek için dişli dişinin keskin tarafını tercih etmek gerekir. tıraştan önce yarıçap. Bu, fırçaları Şekil 4'te gösterildiği gibi yerleştirerek gerçekleştirilebilir. Elastomer bağlı tel dolgulu fırçalar, ince adımlı dişlilerin çapaklarının giderilmesi için kullanılır. Bu fırçalar, herhangi bir ikincil rulo bırakmadan çapakları giderir. Azaltma veya dişli şekillendirme sonrasında dişliler traş edilmediğinde yapıştırılmış fırçaların kullanılması gerekir.
Parlatma ve Parlatma
"Parlatma" ve "cilalama" terimleri bazen farklı tesislerdeki benzer çalışma sınıflarına uygulanır, ancak terimlerin onaylanmış kullanımına göre aşağıdaki ayrım vardır: Parlatma, çalışma yüzeylerine aşındırıcı yapıştırılmış tekerleklerle yapılan herhangi bir işlemdir. cilalama, aşındırıcıyı tutkal içine koymak yerine gevşek bir şekilde uygulayan tekerleklerle yapılırken; dahası, cilalama sıradan cilalama kadar sert bir işlem değildir ve "grensiz yüzey" e sahip çok ince yüzeyler elde etmek için yaygın olarak kullanılır.
Parlatma Tekerlekleri
Parlatma disklerinin yapıldığı başlıca malzemeler ahşap, deri, kanvas, pamuklu bez, plastik, keçe, kağıt, koyun postu, emprenye kauçuk, kanvas kompozisyon ve yündür. Deri ve kanvas cilalama tekerleği yapımında en yaygın kullanılan malzemelerdir. Zımpara veya başka bir aşındırıcının yapıştırıldığı malzemeyle kaplı ahşap tekerlekler, özellikle iyi kenarların korunması gerektiğinde, düz yüzeylerin parlatılması için yaygın olarak kullanılır. Kumaş tekerlekler çeşitli şekillerde yapılır; Birbirine yapıştırılmış disklere sahip tekerlekler çok serttir ve kaba, kaba işler için kullanılırken, disk dikilmiş olanlar, daha fazla veya daha az sayıda diski parçalara ayırıp yapıştırarak çeşitli yoğunluklarda yapılır.
Disklerin iplik veya metal dikişlerle bir arada tutulduğu ve tutkal kullanımıyla sertleşmeyen tekerlekler, kanvas diskleri desteklemek için genellikle metal yan plakalar gerektirir. Muslin çarkları, birbirine yapıştırılmış dikilmiş veya zımbalanmış cilalardan yapılır, ancak bir tekerleğin dış kenarları, istenen herhangi bir derinlikte açık bir yüz sağlamak için genellikle açık veya tutkalsız bırakılır. Yün keçe tekerlekler esnek ve esnektir ve yoğunluk, iki veya daha fazla diskin birlikte dikilmesi ve ardından bir tekerlek oluşturmak için yapıştırılmasıyla değiştirilebilir. Yekpare keçe tekerlekler, ince finiş için oldukça popülerdir ancak genel kullanım tekerlekleri olarak çok az değeri vardır. Kağıt tekerlekler, saman kağıt disklerden yapılır ve kaba işler için çok sert bir tekerlek oluşturmak üzere basınç altında birbirine yapıştırılır. Daha yumuşak tekerlekler benzer şekilde keçe kağıttan yapılır. "Sıkıştırılmış" kanvas tekerlek, tekerlek göbeğine tutturulmuş iki yan plaka tarafından çapraz olarak radyal bir konumda tutulan deri, kanvas veya keçeden oluşan bir parlatma malzemesi yastığına sahiptir. Bu cilalama malzemesi yastığının yoğunluğu, gereksinimlere uyacak şekilde değiştirilebilir; işin kavisine uyacak şekilde kolayca şekillendirilebilir ve bu şekil korunabilir. Koyun postu parlatma tekerlekleri ve kağıt tekerlekler çok az kullanılır.
Parlatma İşlemleri ve Aşındırıcılar
Keskiler, çekiçler, tornavidalar, anahtarlar ve ince bir yüzey verilmiş ancak kaplanmamış benzer parçalar üzerindeki cilalama işlemleri, genellikle "kaba işleme", "kuru ince işleme", "yağlama" ve " boyama." Kaba işleme genellikle katı bir taşlama taşı işi olarak kabul edilir. Bazen gresleme işleminin iki adımı vardır - kaba ve ince gresleme. Daha ucuz tornavidalar, anahtarlar vb. Gibi bazı donanımlar için kaba işleme ve kuru ince işleme işlemleri yeterli kabul edilir. Bıçak bıçakları ve çatal bıçak takımları için kaba işleme işlemi yekpare taşlama taşları ile yapılır ve cilalama ince veya mavi cam olarak bilinir, ancak bu terimler hiçbir zaman donanım parçalarının, tesisatçıların malzemelerinin vb. Parlatılmasında kullanılmaz. Alman gümüşü, beyaz metal ve benzeri malzemelerin perdahlanmasında, yalnızca çok yüksek bir yüzey elde etmek için kullanılan sıradan parlatma işleminden farklı olarak, kaba parlatma veya esnek taşlamada olduğu gibi aslında önemli miktarda metal kaldıran "kum parlatma" dır. . Kum parlatma için süngertaşı ve diğer aşındırıcı tozlar gevşek bir şekilde uygulanır.
Alüminyum oksit aşındırıcılar, karbon ve alaşımlı siyah sac çelikler, sert demir ve demir dışı alaşımlar gibi yüksek çekme mukavemetli metallerin parlatılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Silisyum karbür aşındırıcılar, gri demir, sinterlenmiş karbür aletler gibi sert, kırılgan maddeler ve pirinç, alüminyum ve bakır gibi düşük çekme mukavemetli malzemeler için önerilir.
Parlatıcı Tekerlekler
Parlatma diskleri ağartılmış veya ağartılmamış pamuklu veya yünlü kumaştan disklerden (bütün veya parçalı) imal edilmekte olup, tripoli, çiğdem, allık, kireç vb. İle karıştırılan aşındırıcı tozların taşınmasında ajan olarak kullanılmaktadır. bağ olarak balmumu veya gres. İki ana devetüyü sınıfı vardır, bunlardan biri “parçalı-dikilmiş” devetüyü olarak bilinir ve çeşitli dokuma ve ağırlıklarda kumaşlardan yapılır. Diğeri ise özel olarak dokunmuş malzemeden yapılan “tam disk” cilalardır. Ağartılmış kumaş, ağartılmamış kumaştan daha sert ve daha serttir ve daha hızlı kesim perdahları için kullanılır. Yumuşak metaller üzerinde çok renkli işler için kaba dokunmuş ağartılmamış kumaş tavsiye edilir ve daha ince dokunmuş ağartılmamış kumaşlar daha sert metaller için daha iyi uyarlanır. Normal hızda çalışırken, sert bir perdah yumuşak metali "kesmek" veya hafif kaplanmış eşya için uygun değildir, ancak daha sert metaller ve ağır nikel kaplı ürünler için kullanılır.
Parlatma Tekerleklerinin Hızı
Parlatma için uygun hız bir dereceye kadar işin doğasına göre belirlenir, ancak sıradan işlemler için parlatma çarkının yaklaşık 7500 ft / dak (2286 m / dak) çevre hızına sahip olması gerekir. Daha düşük bir hızda çalıştırılırsa, iş cilalama malzemesini çarktan çok kolay yırtma eğilimindedir ve işin kalitesi o kadar iyi değildir. Ahşap veya demir merkezleri olan müslin, keçe veya deri cilalama diskleri, 300 ila 7000 ft / dak (91-2133 m / dak) arasında değişen çevresel hızlarda çalıştırılmalıdır. 6000 ft / dk'yı (1829 m / dk) aşmak nadiren gereklidir ve çoğu amaç için 4000 ft / dk (1219 m / dk) yeterlidir. Tekerlekler iyi durumda, mükemmel bir dengede tutulursa ve önemli parlatma torna tezgahlarına uygun şekilde monte edilirse, belirtilen sınırlar dahilindeki hızlarda güvenle kullanılabilirler. Bununla birlikte, üreticilerin tekerlek hızlarıyla ilgili tavsiyelerine, uygulandıkları yerde uyulmalıdır.
Zımpara Tane Numaraları
Farklı zımpara, korindon ve diğer aşındırıcı tanelerini belirlemede yaygın olarak kullanılan sayılar 10, 12, 14, 16, 18, 20, 24, 30, 36, 40, 46, 54, 60, 70, 80, 90, Sırasıyla kaba ile ince arasında değişen 100, 120, 150, 180 ve 200. Bu sayılar, derecelendirme eleğindeki doğrusal inç başına ağ sayısını temsil eder. No. 200'den daha ince olan bir aşındırıcı "un" olarak bilinir ve incelik derecesi kabadan inceye değişen CF, F, FF, FFF, FFFF ve PCF veya SF harfleri ile belirtilir. Farklı üreticiler tarafından benimsenen un-zımpara sınıflandırma yöntemleri tam olarak aynı fikirde değildir, harfler daha ince sınıflar için biraz farklıdır. Yine üreticilerin tavsiyelerine uyulmalıdır.
Zımpara Bezi Sınıfları
Zımpara bezinin kalınlığı, kumaşın imalatında kullanılan gevşek zımparanın tane sayısına karşılık gelen harf ve sayılarla belirtilir. İnce taneden kabaya değişen kumlar için harfler ve sayılar şu şekildedir: FF, F, 120, 100, 90, 80, 70, 60, 54, 46 ve 40. Kabaca işlenmiş büyük işler için rakamlar gibi kaba bir bez kullanın 46 veya 54 ve ardından gerekli cilayı elde etmek için daha ince kaliteler. İş dikkatlice dosyalanmışsa 60 ve 90 numara bezlerle iyi bir cila, 120 numara ve un-zımpara ile bitirilerek parlak bir cila elde edilebilir.
Zımpara Bezini Alıştırma Çarkına Sementlemek için Karışım
Zımpara bezinin bir parlatma veya alıştırma çarkının çevresine uygulanması için birçok tescilli yapıştırıcı mevcuttur ve genellikle uygulama talimatları ile birlikte verilir. Bu tür talimatların yokluğunda, yapıştırıcıyı uygulamadan önce tekerleği iyice temizleyin ve ardından zımpara bezini, tekerlek yüzeyi ile kumaş arasındaki tüm havayı dışarıda bırakmak için ovalayın.
Comments